Dart Dünya Kupası: Littler tarihteki en genç dünya şampiyonu – van Gerwen çiftlerde başarısız oldu

keen

New member
Luke Littler, Professional Darts Corporation (PDC) tarihindeki en genç dart dünya şampiyonudur. 2024'teki ilk Dünya Kupası maçında finale yükselen 17 yaşındaki oyuncu, tek taraflı finalde Michael van Gerwen'i geride bıraktı.

Dünya Dart Şampiyonası Luke Littler için başladığı yerde, ailesinin kollarında sona erdi. 21 Aralık'ta Ryan Meikle'a karşı oynadığı açılış maçındaki 3-1'lik galibiyetin ardından, onun ağlamasına ve annesiyle babasının yanına koşmasına neden olan şey, baskıdaki büyük düşüş oldu. Şimdi, 13 gün sonra, Dünya Kupası şampiyonluğunun sevinci yaşandı ve bu kez aile, ona katılmak için sahneye çıktı.

Luke Humphries'e karşı son yenilgisinden bir yıl sonra, 17 yaşındaki oyuncu Londra Alexandra Palace'taki ikinci katılımında ilk kez tacı kazandı. Bir genç olan “Sarayın Prensi”, sporunun yeni hükümdarıdır. Bir dünya şampiyonu hiç bu kadar genç olmamıştı. Littler, 2014 yılında 24 yaşında şampiyonluğu kazandıktan sonra yaş rekorunu elinde bulunduran Michael van Gerwen'e karşı finali açıkça 7-3 kazandı.

Tek taraflı uzun finalin sonunda Hollandalı oyuncu, Littler gibi (102.73) 100 sayının üzerinde bir ortalama yakaladı ancak maça yaptığı hatalı başlangıcı silemedi.

“İnanamıyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse buna inanamıyorum. Bu yıldırım başlangıcına ihtiyacım olacağını biliyordum. Yeni dünya şampiyonu, akşamın ilk yarısında temeli atılan zaferin ardından, “Her zaman arkamdaydı ve tüm maç boyunca yanımda kaldı” dedi.

Üç kez şampiyon olan Hollandalı oyuncu için finalin ilk ayağındaki iki şut 25 puanı almaya yetmedi. Littler, hataları hemen bir mola ile cezalandırdı ve böylece hızlı bir şekilde devam ettirdiği sette 1-0 öne geçmenin temelini attı. Sıfır ve ortalama 120'den fazla puanla “The Nuke” 14, 11 ve 14 dartta ikinci turu garantiledi. İlk yedi ayaktan sonraki en büyük fark çift sahadaydı: Van Gerwen yedi çıkış denemesinden yalnızca birini attı, Littler yarıdan fazlasını (6/11). Littler daha sonra şunları söyledi: “2-0'dan sonra biraz gergindim ve kendi kendime 'Hey, sakin ol' dedim.”

Ancak rakibi onun zayıf noktalarından yararlanamadı. Van Gerwen üçüncü sete bir fedai ile başladı, daha fazla şansı kaçırdı, çiftlerde yedi, sekiz ve dokuz hata yaptı ve molayı tekrar kabul etti, bu da setin tekrar kaybedilmesine neden oldu. Son zamanlarda gösterdiği ve sıkı oyun durumlarını güçlü sinirler ve özgüvenle kazanabildiği büyük gücü, yakın durumlar olmadığı için oyuna girmedi.

Littler'ın Taylor'a paralelliği

30 yıl önce Phil Taylor gibi ilk iki Dünya Kupası maçında finale yükselen Littler, maçtan çekilip 12-3'lük skorla 4-0 kazanırken, van Gerwen'in çiftler kortlarındaki sorunları felakete dönüştü. 35 yaşındaki oyuncu, 17 denemeden yalnızca üçünü gol atabildi.

Bu arada final, dahi Littler ile efsane Taylor arasındaki başka bir paralelliğin anılarını canlandırdı. “The Power”, Dünya Kupası tarihinde finalde sıfıra ulaşan tek oyuncuydu: 2001'de John Part'a karşı, 2006 ve 2007'de Peter Manley'e karşı.

Van Gerwen'in kısa bir süre sonra düşünceleri dağıldı ve 132'lik bir çıkışla skoru 1:4'e düşürdü. Umudu hafif bir yükseliş hisseden van Gerwen, “4-0'lık mağlubiyetten sonra en kötü oyuncu olmadığımı düşünüyorum” dedi. En azından set galibiyeti. Toplam 2,5 milyon poundluk para ödülünün dörtte birinden fazlasının dağıtım anahtarı giderek daha net hale geldi: Littler için yarım milyon, van Gerwen için 200.000 pound. O akşam “Mighty Mike” için artık mümkün olan hiçbir şey yoktu. Birikmiş iş zaten çok büyüktü.

“Bugün parayla hiç ilgilenmiyorum. Littler rekor sahibine “Sadece yatağımı istiyorum” dedi ve setin kaybına bir güç işaretiyle karşılık verdi ve aradan altı mükemmel dartla döndü. Arayan kişi altıncı turda Kirk Bevins'ten Huw Ware'e geçti ancak sahnedeki güç dengesi aynı kaldı.

Van Gerwen'in belirleyici nitelikleri bile bu finalde devreye girmedi. Hollandalı oyuncu, finale giderken seti art arda yedi kez kazanmıştı ve karar ancak beşinci maçta belli olmuştu. Karar vericide 13 darterla yedinci seti güvence altına aldığında parıldayan bir güç. Çifte oranı artık yüzde 30'un üzerine çıktı. Ancak önceki tur, rakibine tek bir kontrol şansı bile tanımayan Littler'a 3-2 gitmişti. Yani iki ara set önde olan ve sonunda odaklanmış bir şekilde bitiş çizgisine ulaşan genç İngiliz için 5:2.

Dünya Kupası performansının tamamı için geçerli olan kendine güven. Ryan Meikle (3:1), Ian White (4:1), Ryan Joyce (4:3), Nathan Aspinall (5:2), Stephen Bunting (6:1) ve yeni numara van Gerwen'e karşı kazandığı zaferlerde İki dünya standartlarındaki gücü sayesinde dünyadaki zor durumlarda hayatta kalma yeteneği de zamanla gelişti.

Dünya Kupası şampiyonluğu, aralarında Premier Lig, Dünya Dart Serisi Finalleri ve Dart Grand Slam'inin de bulunduğu on bir turnuva zaferiyle profesyonel turnedeki inanılmaz ilk yılının ardından artık en büyük başarı haline geldi. Ancak Van Gerwen'in büyük bir sıralama turnuvasındaki son zaferi, Kasım 2022'deki Oyuncular Şampiyonası Finallerini kazanmasıydı. Ayrıca 2014, 2017 ve 2019'dan sonraki dördüncü dünya şampiyonluğu için yedinci yıl daha beklemesi gerekecek. En azından.

“Canımı acıtıyor ama bu iyi bir şey. Kendini bir kez daha adil bir kaybeden olarak sunan van Gerwen, “Devam edeceğim” dedi: “Onunla karşılaştırıldığında yaşlı bir piç olsam bile.”

Eğer Lutz Wöckener sıradan biri değilse Kişisel denemede spor denedi, dart ve spor politikaları hakkında yazıyor ama bazen futbol gibi dengesiz şeyler de yazıyor.

Dart Dünya Kupası sonuçları, 3.1. 2025

son

Michael van Gerwen (NED/3) – Luke Littler (ENG/4) 3:7 (1:3, 0:3, 1:3, 1:3, 3:1, 2:3, 3:2, 0: 3, 3:1, 0:3)