Çin kıtlığı neden oldu ?

Ilay

New member
Çin Kıtlığı Neden Oldu? Sayılar, İnsan Hikâyeleri ve Farklı Bakış Açılarıyla Bir Karşılaştırmalı Analiz

Son zamanlarda büyük ölçekli tarihsel felaketleri okurken bir noktada sürekli aynı soruya dönüyorum: Milyonlarca insanın öldüğü bir kıtlık gerçekten sadece “doğa koşulları” ile açıklanabilir mi? Özellikle Çin’de 1959–1961 arasında yaşanan ve birçok tarihçinin modern tarihin en büyük kıtlıklarından biri olarak değerlendirdiği dönem bu soruyu daha da zorlaştırıyor. Çünkü burada mesele yalnızca tarım değil; politika, veri, toplumsal baskı, yerel yönetim, insan davranışı ve bilgi akışının çöküşüyle ilgili.

Forumda merak ettiğim şey şu: Aynı olaya baktığımızda neden bazı insanlar önce rakamlara, bazıları ise günlük hayata ve toplumsal kırılmalara odaklanıyor? Bu fark bize olayın kendisi hakkında ne söylüyor?

Önce Temel Soru: Hangi Çin Kıtlığından Bahsediyoruz?

Burada söz edilen olay genellikle 1959–1961 arasında yaşanan “Büyük Çin Kıtlığı” olarak anılıyor. Bu dönem, 1958’de başlayan Büyük İleri Atılım (Great Leap Forward) politikalarıyla doğrudan ilişkilendiriliyor.

Tahminler değişmekle birlikte akademik literatürde ölüm sayısı yaklaşık 15 milyon ile 45 milyon arasında veriliyor. Aralığın geniş olmasının nedeni kayıt sistemleri, politik sansür, nüfus tahmin yöntemleri ve bölgesel farklılıklar.

Önemli kaynaklar arasında tarihçi Frank Dikötter, demograf Judith Banister, ekonomist Amartya Sen ve Çin arşivleri üzerine çalışan çeşitli araştırmacılar bulunuyor.

Ama ilginç olan şu: Bugün artık ciddi tarih çalışmaları kıtlığın tek nedenli olmadığında büyük ölçüde birleşiyor.

Kıtlığın Ana Nedenleri: Doğa mı, Politika mı?

En yaygın açıklama “kuraklık oldu, ürün azaldı” şeklinde anlatılıyor. Ancak bu tek başına tabloyu açıklamıyor.

Birinci unsur: Tarımsal üretim hedefleri.

Yerel yöneticiler merkezi yönetime gerçek dışı üretim rakamları bildirmeye başladı. Bazı bölgelerde hasat olduğundan çok daha yüksek gösterildi. Merkez de bu rakamlara dayanarak tahıl topladı.

Sonuç paradoksaldı:

Kağıt üzerinde tahıl vardı.

Gerçekte köylerde yiyecek kalmadı.

İkinci unsur: Kolektifleştirme.

Özel üretim alanlarının azaltılması ve ortak üretim sistemine geçiş, teşvik mekanizmalarını zayıflattı. Her bölgede aynı sonucu doğurmadı ama birçok yerde verim düştü.

Üçüncü unsur: Bilgi akışının bozulması.

Alt kademe yöneticiler başarısızlığı raporlamaktan çekiniyordu. Çünkü düşük üretim siyasi risk taşıyordu.

Dördüncü unsur: İklim.

Bazı bölgelerde gerçekten sel, kuraklık ve olumsuz hava koşulları yaşandı. Ancak günümüzde birçok araştırmacı bunun tek başına açıklayıcı olmadığı görüşünde.

Bu yüzden güncel akademik yaklaşım genellikle şu formülü kullanıyor:

Doğal baskılar + hatalı teşvik sistemi + yanlış veri + merkezi planlama hataları + yerel uygulama sorunları.

Aynı Tarihe Bakarken Neden Farklı İnsanlar Farklı Şeyler Görüyor?

Burada ilginç bir gözlem var.

Forumlarda, tarih tartışmalarında ve akademik söyleşilerde erkek katılımcıların daha sık biçimde “kaç ton üretildi?”, “nüfus eğrisi ne oldu?”, “hangi politika hangi yılda devreye girdi?” gibi ölçülebilir değişkenlere yöneldiğini görmek mümkün.

Kadın katılımcılarda ise daha görünür biçimde “aile yapısı nasıl değişti?”, “çocuklar ne yaşadı?”, “insanlar birbirine nasıl davrandı?”, “toplumsal güven nasıl çöktü?” gibi sorular öne çıkabiliyor.

Bu bir biyolojik ayrım ya da evrensel gerçek değil. Daha çok sosyal araştırmalarda görülen eğilimlerden biri.

Örneğin veri odaklı yaklaşım şöyle diyebilir:

“Eğer tahıl üretimi raporları şişirilmeseydi, merkezi toplama politikası aynı kalır mıydı?”

Bu soru önemli çünkü nedenselliği arıyor.

Ama toplumsal etki odaklı yaklaşım başka bir şey soruyor:

“Bir anne çocuğunu besleyemediğinde toplumun ahlaki yapısı nasıl değişiyor?”

Bu da önemli çünkü istatistiklerin görünmez bıraktığı insan deneyimini araştırıyor.

İkisi birbirinin alternatifi değil.

Hatta bana göre Büyük Çin Kıtlığı’nı anlamanın en güçlü yolu bu iki yaklaşımı birlikte kullanmak.

Veriler Neyi Gösteriyor, Hikâyeler Neyi Gösteriyor?

Demografik çalışmalar bazı bölgelerde ölüm oranlarının normal seviyelerin birkaç katına çıktığını gösteriyor.

Ama rakamların anlatamadığı şeyler var.

Bazı sözlü tarih çalışmalarında insanlar şunları anlatıyor:

– Tarlalarda çalışırken açlıktan bayılan işçiler

– Resmî raporlarda “başarılı” görünen bölgelerde gizli açlık

– Ailelerin yiyeceği yaşlılarla çocuklar arasında bölmeye çalışması

– Komşuluk ilişkilerinin bozulması

Veri bize sistemin nerede kırıldığını gösteriyor.

İnsan anlatıları ise sistem kırıldığında hayatın nasıl değiştiğini gösteriyor.

Bu ayrımı önemli buluyorum çünkü tarih bazen sadece liderlerin kararları üzerinden okunuyor. Oysa büyük felaketler çoğu zaman sıradan insanların sessiz deneyimlerinde görünür hale geliyor.

Karşılaştırmalı Bakış: Çin Kıtlığı Neden Bazı Diğer Kıtlıklardan Farklı?

Örneğin 19. yüzyıldaki İrlanda kıtlığı tartışmalarında patates hastalığı ön plandadır.

Çin örneğinde ise doğal etkenler olsa da yönetişim ve bilgi sisteminin rolü çok daha yoğun biçimde tartışılıyor.

Bu yüzden Çin kıtlığı günümüzde ekonomi, kamu yönetimi ve veri güvenilirliği derslerinde hâlâ örnek olay olarak inceleniyor.

Çünkü temel ders şu olabilir:

Bir sistem yukarıya yanlış bilgi göndermeye başladığında, iyi niyetli kararlar bile yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor.

Bu sadece tarım için geçerli değil.

Şirketler, devletler, kurumlar ve hatta günlük hayat için de geçerli.

Bugün Bu Olaydan Ne Öğreniyoruz?

Bana göre en güçlü ders şu:

Felaketler çoğu zaman tek bir yanlış karardan değil, insanların birbirine gerçeği söyleyemediği ortamlardan doğuyor.

Bir başka ders de şu olabilir:

Veri tek başına yeterli değil. Ama verisiz empati de açıklayıcı olmuyor.

Tarihî olayları konuşurken “sadece rakamlar” ile “sadece duygular” arasında seçim yapmak gerekmiyor.

Peki siz nasıl bakıyorsunuz?

Bir kıtlığı anlamak için önce ekonomik göstergeleri mi incelemek gerekir?

Yoksa önce insanların günlük yaşam deneyimlerini mi dinlemek gerekir?

Ve daha zor bir soru:

Eğer aynı olay bugün yaşansaydı, modern veri sistemleri gerçekten bunu engelleyebilir miydi?

Kaynaklar:

– Frank Dikötter, Mao’s Great Famine

– Amartya Sen, Poverty and Famines

– Judith Banister, China’s Changing Population

– Yang Jisheng, Tombstone: The Great Chinese Famine

– Ashton, Hill, Piazza, Zeitz (1984), “Famine in China, 1958–61”

– Çin nüfus ve demografi araştırmaları üzerine akademik derlemeler (özellikle 1980 sonrası karşılaştırmalı çalışmalar)