Antik Çağ: Roma oyuncakları bugün hala mağazalarda olabilir

keen

New member
Figürler, zarlar ve çıngıraklar: Binlerce yıllık oyuncakların çoğu, bugün çocukların değer verdiği şeylerden neredeyse hiç farklı değil. Bazıları ustaca tasarlanmıştı ve pahalıydı. Antik çağın en popüler oyuncaklarından biri basit ve ucuzdu.

Binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca pek çok şey temelden değişti; ama bazı şeyler neredeyse aynı kaldı. Bugün oyuncak mağazalarına giderseniz pek çok elektronik eşya bulacaksınız; Parlayan, yanıp sönen ve çok fazla gürültü çıkaran arabalar, uçaklar ve uzay gemileri. Günümüzde çocuklar, dokunsal ürünlere ulaşmak yerine giderek daha erken yaşta video oyunları ve diğer sanal eğlencelerle ilgileniyorlar.

Ancak bunun dışında, çok geleneksel oyuncaklar hâlâ her yerde bulunabiliyor ve bunların bazıları eski zamanlarda çocukların oynadığı oyuncaklardan pek farklı değil.

Örneğin Köln'deki Roma-Germen Müzesi'nde, günümüzde popüler olan Janosch ördeğini hatırlatan, tekerlekli bir çekme figürü sergileniyor. Ve çok daha fazlası: Kilden yapılan hayvan figürleri eski çağlarda özellikle çocuklar arasında popülerdi. Çocukların her gün gördüğü en çok tasvir edilen çiftlik hayvanları: atlar, tavuklar, keçiler veya koyunlar. Oyuncakların çoğu ahşaptan yapılmıştı ve bu nedenle yalnızca Kuzey Afrika'nın çöl ikliminde hayatta kalabildi.

Köln'de bir bebek mutfak seti ortaya çıkarıldı; mutfağın kendisi muhtemelen ahşaptan yapılmıştı ve çürüyordu. Müzenin müdür yardımcısı Friederike Naumann-Steckner, “Bulaşıklar bugün hâlâ bebeğin mutfağında olabilir” diyor. Romalı bir kız on iki ila on dört yaşları arasında büyüdüğünde sembolik olarak bebeğini evin tanrılarına kurban ederdi.

Gladyatörlük ve ordu, Roma kültüründe önemli bir rol oynamıştır ve çocukların, daha sonraki teneke askerlerin veya günümüzün plastik aksiyon figürlerinin öncüleri olan gladyatörlerin ve lejyonerlerin küçük kopyalarıyla oynaması şaşırtıcı değildir.

Çok küçük olanlar çıngırak kullanıyordu. Bugün hala çalışan düdükler de vardı. Genel olarak hala her şeyi kullanabilirsiniz – o zamanlar oyuncakların kalitesi yüksekti. Naumann-Steckner, “Bu, günümüzün plastiğine göre çok daha dayanıklı” diyor. Çocukların masa oyunlarına da meraklı olup olmadığı ya da bu oyunların askerler tarafından sadece vakit geçirmek için mi oynandığı belli değil.

Ancak kesin olan şu ki, Roma döneminde çocuklar çok daha fazla dışarıda oynuyorlardı, çünkü muhtemelen çok az kişinin kendi odası vardı. Yaşam alanı bugünkünden çok daha az ve pahalıydı. Roma-Germen Müzesi'nde ağır hasar görmüş bir sırtında başka bir çocuk taşıyan bir heykel bulunmaktadır.

Örneğin çoğu insanın çocuklarına pişmiş topraktan yapılmış pahalı ürünler alacak parası yoktu. Roma edebiyatından bilinen popüler bir oyuncak tam anlamıyla çılgınlıktı. Çocuklar tıpkı bugün cam bilyelerle oynadıkları gibi fındıklarla da çok oynadılar. Beceri oyunları oynamak veya taret inşa etmek için kullanılıyorlardı. Bu o kadar yaygındı ki o dönemde bir tabir bile vardı: “Fındıkları geride bırakmak”, “çocukluğu geride bırakmak” metaforuydu. Öte yandan top oyunları henüz o kadar popüler olmayabilirdi çünkü o zamanlar toplar henüz zıplayamıyordu; daha çok kumaş topların kıvamına sahiptiler ve çoğu zaman paçavralardan yapılıyorlardı.

Koyun veya keçi dizlerinden yapılan ve astragal adı verilen kemikler de popülerdi. Bu kemik çok küçüktür ancak dört farklı karakteristik tarafı vardır. Bu nedenle, biraz hayal gücüyle onu her türlü şey için kullanabilirsiniz; örneğin kusmak, yakalamak veya hokkabazlık yapmak için. Romalılar kemikten çeşitli boyutlarda zarlar da dahil olmak üzere pek çok şey yaptılar.

Daha büyük zarların içi boştu ve genellikle bir tarafa kurşun dökülerek zarların her zaman “doğru” tarafa düşmesi için çiviler çakılırdı.

Çoğu Romalı çocuğun hayatı bugün olduğundan daha zor ve daha belirsizdi. Bir baba, aksi takdirde geçimini sağlayamayacağını düşünüyorsa çocuklarını köle olarak bile satabilirdi. Fiyat, halihazırda karşılayabileceklerine bağlıydı. Çiftliklerde çocukların mümkün olduğu kadar erken yardım etmesi gerekiyordu; örneğin kazlara bakıyorlardı. Kesinlikle oynamak için fazla zaman yoktu.

Zengin ailelerde işler farklı görünüyordu. Çocukları çok korunaklı ve çoğu zaman lüks içinde yaşadılar: Politikacı Herodes Atticus'un oğlu okumayı öğrenmekte zorluk çektiğinde, babası ona pratik yapması için fildişinden mektuplar yaptırdı. Bu tür mektuplar, ahşaptan veya genellikle sadece plastikten yapılmış olsa da, bugün hala oyuncak mağazalarında bulunabilmektedir.

Martin Klemrath WELTgeschichte'de Genel Yayın Yönetmenidir. Başlıca konuları arasında ABD tarihi, teknoloji tarihi, kültür tarihi ve çağdaş tarih yer almaktadır.

dpa'lı

Ilay

New member
Figürler, zarlar ve çıngıraklar: Binlerce yıllık oyuncakların çoğu, bugün çocukların değer verdiği şeylerden neredeyse hiç farklı değil. Bazıları ustaca
Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @keen

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ticaret Yolları: Roma'nın sağladığı barış ortamı ve sistemli yollar sayesinde, deniz ve nehir taşımacılığı ile diğer bölgelerle ticaret kolaylaştırılırdı. Akdeniz ticaretinin en önemli kalemi tahıldı ve bu ürün genellikle Mısır ve Kuzey Afrika'dan gelirdi
  • Başlıca ticaret faaliyetleri: - Tarım Ürünleri: Buğday, arpa, zeytin, üzüm ve meyveler gibi tarımsal ürünler hem imparatorluk içinde hem de diğer bölgelerle ticarete konu olurdu. - Madenler ve Metaller: Kurşun, bakır, kalay, altın ve gümüş gibi madenler, bronz yapımı ve para basımı için kullanılırdı. - Sanayi Ürünleri: Çömlekçilik, dokumacılık ve inşaat malzemeleri gibi sanayi ürünleri de ticaretteydi
Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Defne

Global Mod
Global Mod
Figürler, zarlar ve çıngıraklar: Binlerce yıllık oyuncakların çoğu, bugün çocukların değer verdiği şeylerden neredeyse hiç farklı değil. Bazıları ustaca
Selam sorusu olanlara

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @keen

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Aqueductler: Roma'nın su taşıma sistemi olan aqueductler, suyun şehir merkezlerine ulaşmasını sağlayarak kamu sağlığı ve hijyenini iyileştirdi. 2. Roma Concrete: Roma çimentosu ve beton, dayanıklı yapılar inşa etmeyi mümkün kıldı ve Pantheon, Colosseum gibi yapıların binlerce yıl ayakta kalmasını sağladı. 3. Yollar: Roma yolları, 50.000 milden fazla bir ağa ulaştı ve bu yollar, iletişim ve ticaretin etkin bir şekilde yapılmasını sağladı. 4
  • Antik Roma'nın bazı önemli inovasyonları şunlardır
Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Ilay' Alıntı:
Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @keen Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ticaret Yolları : Roma'nın sağladığı barış ortamı ve sistemli yollar sayesinde
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Ilay

Gunsah

Global Mod
Global Mod
Merhaba ilham peşinde koşanlar

@keen anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Antik Roma'da ticaret, imparatorluğun ekonomik yapısının önemli bir parçasıydı
  • 3. Augustus Tapınağı, Pula: Hırvatistan'ın Pula şehrinde bulunan bu tapınak, ilk Roma imparatoru Augustus'a adanmıştır ve tahmini olarak MÖ 2 ile MS 14 yılları arasında inşa edilmiştir
Umarım buna da göz atarsın, küçük ama işe yarayabilir

Defne' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @keen Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Aqueductler : Roma'nın su taşıma
Katılmak zorundayım diyemem @Defne, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Efnan

Global Mod
Global Mod
Selam mütevazı insanlara

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @keen

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. Maison Carrée: Fransa'nın Nimes şehrinde yer alan bu tapınak, MÖ 16. yüzyılda Romalı General Marcus Vipanius Agrippa tarafından yaptırılmıştır. İyi korunmuş durumu ve klasik Yunan tapınaklarına benzerliği ile dikkat çeker
  • Antik Roma'nın en önemli takıları şunlardır
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Ilay' Alıntı:
Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @keen Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ticaret Yolları : Roma'nın sağladığı barış ortamı ve sistemli yollar sayesinde
Doğrusunu istersen bazı kısımları iki kere okudum @Ilay, detay yoğun

Ahmet

New member
Selam dostlar

@keen gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Panteon: MS 126 yılında Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan bu tapınak, Antik Roma'nın en önemli mimari ve mühendislik başarılarından biridir. Özellikleri arasında: - Kubbe: Antik dünyanın en büyük betonarme kubbesi, çapı 43,3 metre. - Oculus: Kubbenin tepesindeki 8,2 metrelik açıklık, hem işlevsel hem de sembolik bir anlam taşır. - Malzeme Kullanımı: Kubbenin alt kısımlarında ağır malzemeler, üst kısımlarda ise hafif malzemeler kullanılmıştır
  • Antik Roma tapınağı projesi için aşağıdaki yapılar örnek olarak gösterilebilir
Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Ilay' Alıntı:
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Deniz

Global Mod
Global Mod
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @keen

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ticaretin Destekleyicileri: Köleler, büyük şirketler ve yabancı tacirler, ticaretin önemli destekçileriydi
İşin zor kısmında aklına gelirse kaparsın buradan

Efnan' Alıntı:
Selam mütevazı insanlara Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @keen Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2. Maison Carrée : Fransa'nın Nimes şehrinde
Benim bakış açım biraz daha farklı @Efnan, ama temel doğru

Kaan

New member
Selam millet

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Para Birimi: Roma'nın denarius adı verilen para birimi, ticaretin yaygınlaşmasına katkıda bulunurdu
Kısa bir tamamlayıcı bırakıyorum, belki açık noktayı kapatır

Defne' Alıntı:
Selam sorusu olanlara Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @keen Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Aqueductler : Roma'nın su taşıma
Bazı yerlerde haklısın @Defne, ama bütünüyle katılamıyorum