Ukrayna Savaşı: Trump hükümeti başlangıçta Ukrayna için askeri yardım alıyor

keen

New member
Tehdit uzun bir süre, Donald Trump yönetimindeki ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunma mücadelesi için yardımını işe alabileceği bölgede oldu. Şimdi ABD Başkanı ciddi. Saldırılan ülke için sert sonuçlar almalıdır.

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Wolodymyr Selenskyj'in ziyareti sırasında skandal sırasında başlangıçta Ukrayna'ya olan askeri yardımını işe alacak. Washington'daki Alman Basın Ajansı Beyaz Sarayının “Trump” odağının barış üzerinde olduğunu açıkça belirtti “dedi. Bu nedenle yardım bir sonraki duyuruya kadar ortaya çıkacaktır.

Birkaç medya ve haber ajansı, “Bu kalıcı bir yardım tutumu değil, bir mola”.

Trump daha önce Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth'in danışmanlarıyla bir araya gelmişti.

“Başkan, barışla ilgilentiğini açıkça belirtti. Bu hedef için de çalışan ortaklara ihtiyacımız var. Bir çözüme katkıda bulunduğundan emin olmak için yardımımızı duraklatır ve kontrol ederiz ”dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Wolodymyr Selenskyj'in Ukrayna cumhurbaşkanı, bir açıklamadan sonra Reuters'in talebine hemen cevap vermedi. Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump, Selenskyj'in ABD'nin desteği için daha fazla şükran göstermesi gerektiğini söyledi. Daha önce, Selenskyj'in savaşın sonunun hala “çok, çok uzakta” olduğu sözleriyle belirtildiği Amerikan haber ajansı AP tarafından bir rapora rahatsız edici bir şekilde tepki vermişti. Diyerek şöyle devam etti: “Bu, Selenskyj'in yapabileceği en kötü ifade ve Amerika uzun zamandır ele alınmayacak!” Trump'ı çevrimiçi platformu gerçek Social'a yazdı.

Görünüşe göre ABD'nin Ukrayna yardımının askıya alınması, Beyaz Saray'daki Ukrayna Cumhurbaşkanı Wolodymyr Selenskyj'i ziyaret ederken tarihi skandaldan üç gün sonra gerçekleşti. Oval Ofis'teki kameraların önünde, ABD Başkanı Trump ve Yardımcısı JD Vance, Ukrayna cumhurbaşkanına şiddetle saldırdı.

Sözün yüksek sesle savaşında, Selenskyj'in ABD askeri yardımı ve saygısızlığı için minnettarlık eksikliğini suçladılar. Trump, Selenskyj'in Rusya ile bir “anlaşma” ile aynı fikirde olmaması gerekiyorsa, ABD desteğinin sona ermesi ile yaptığı konuşma sırasında tehdit etti.

“New York Times”, ancak Trump'ın Ukrayna'nın kendisini Rusya ile müzakerelere adamış olduğunu gördüğünde devam etmesi gereken bir hükümet yetkilisine atıfta bulunduğunu bildirdi. Düzenleme hemen yürürlüğe girer ve teslimatta zaten veya sipariş edilen bir milyar ABD dolarından fazla olan silahları ve mühimmatları etkiler. “Washington Post” a göre karar Beyaz Saray'da Pazartesi günü yapılan bir toplantıda verildi. Trump, diğer şeylerin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Başkan Yardımcısı JD Vance ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile bilgi alışverişinde bulundu.

Trump, seçim kampanyası sırasında Ukrayna Yardımını zaten sorgulamış ve Oval Ofis'teki Selenskyj ile anlaşmazlıktan sonra Cuma günü ABD'den herhangi bir desteği geri çekmekle tehdit etmişti. Selenskyj'in ABD'nin askeri yardım sağladığı sürece barışla ilgilenmediğini iddia etti, çünkü bunu stratejik bir avantaj olarak gördü.

Adım, Rusya'nın saldırdığı ülke için dramatik sonuçlara sahip olacaktı: Trump'ın selefi Joe Biden altında ABD, Ukrayna'nın en önemli destekçisi ve silah tedarikçisiydi. Üç yıl önce Rus istilasının başlangıcından bu yana, Biden hükümeti sadece Kiev için askeri yardım için 65 milyar dolardan fazla (iyi bir 62 milyar avro) sağladı.

Cumhuriyetçi Ocak ayında göreve başladığından beri, Ukrayna için yeni bir ABD askeri yardım paketi yoktu. Ancak şimdiye kadar, saldırıya uğramış ülke, Biden'in döneminde hala başlatılan silah teslimatlarından da yararlandı. Şimdiye kadar tahminler, Ukrayna ordusunun Biden tarafından başlatılan silah teslimatlarıyla yaklaşık yarım yıl boyunca savaşmaya devam edebileceğini varsaydı.

Ukrayna ayrıca diğer birçok Batı ülkesinden çok fazla destek alıyor. Bunların Amerikalıların muazzam yardımının ortadan kaldırılmasını telafi edip edemeyeceği son derece tartışmalıdır. ABD teslimatları, özellikle Patriot'un uçak sistemleri için füzeler için değiştirilmemelidir. Hava savunmasında, Rus ordusunun balistik roketler ve yürüyen uçaklara yönelik saldırılarından yararlanabileceği zayıf yönler hızla ortaya çıkabilir. Hırpalanmış enerji sistemi, önemli silah fabrikaları veya Rusların stratejik olarak önemli hedefleri için neredeyse hiç koruma yoktur.

DPA/AP/AFP/Reuters/SAM