Gazze Savaşı: İsrail neden şimdi BM ile açık çatışma arayışında?

keen

New member
Filistinli yardım kuruluşu UNRWA, terör örgütü Hamas'la olan bağlantıları nedeniyle defalarca eleştiriliyor. İsrail şimdi çok ciddi sonuçlara katlanıyor. Bu hamle BM ile ilişkilerde yeni bir düşüşe işaret ediyor ve Gazze savaşının ortasında atılan cesur bir adım.

Pazartesi günü İsrail parlamentosu, BM Filistin Yardım Ajansı'nın (UNRWA) İsrail topraklarında faaliyet göstermesinin yasaklanması ve Batı Şeria ve Gazze'de çalışmasının zorlaştırılması yönünde oy kullandı. Knesset Temsilcisi Scharren Haskel, “Birleşmiş Milletler bu örgütü terörizmden ve Hamas eylemcilerinden temizlemek istemiyorsa, bunların halkımıza bir daha asla zarar vermemesini sağlayacak önlemler almalıyız” dedi.

Şimdi bunu garanti altına almak için iki yasa tasarısı hazırlandı: Biri UNRWA'nın İsrail'deki tüm faaliyet ve hizmetlerinin yasaklanmasını öngörüyor, ikinci yasa tasarısı ise İsrail yetkilileri ile örgüt arasında her türlü teması yasaklıyor. Yönetmeliklerin 90 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu sert adımla birlikte İsrail ile Birleşmiş Milletler arasındaki uzaklaşma yeni bir zirveye ulaşıyor.

İsrail, Gazze'deki UNRWA personelinin yaklaşık yüzde 10'unun terör örgütleriyle bağlantısı olduğunu iddia ediyor ve uzun yıllardır teşkilatın okullarında kullanılan eğitim materyallerinin Filistinli çocukları İsrail'den nefret edecek şekilde eğitmesini eleştiriyordu. Sadece birkaç gün önce UNRWA, bir başka öğretmeninin 7 Ekim 2023'te İsrailli sivillerin katledilmesine karıştığını bir kez daha itiraf etmek zorunda kaldı.

Gazze'deki savaş sırasında İsrail, UNRWA okullarında ve diğer tesislerde defalarca komuta merkezleri, silah depoları ve terör tünelleri keşfetti. Diğer şeylerin yanı sıra, Hamas'ın doğrudan Gazze'deki UNRWA genel merkezine bağlı bir veri merkezi işlettiği öğrenildi. UNRWA okulunun müdürü ve Lübnan'daki öğretmenler sendikasının başkanı olan Fathi el-Şerif'in İsrail tarafından ortadan kaldırılmasının ardından Hamas, Lübnan'daki Hamas operasyonlarının başında olduğunu itiraf etti.

Sivil toplum örgütü UN Watch gibi Filistin yardım örgütünü eleştirenler, uzun süredir El Şerif'in yakın terörist bağlantılarına dikkat çekiyordu. Ancak yardım kuruluşu onu serbest bırakmayı her zaman reddetmişti. UNRWA başkanı Philippe Lazzarini, ölümünün ardından terörist bağlantıları hakkında hiçbir şey bilmediğini iddia etti. BM İzleme Örgütü bunları, Lazzarini'nin dört ay önce kabul etmeyi reddettiği bir dosyada belgelemişti.

Kanun için büyük çoğunluk

Her halükarda, birçok BM kuruluşunun geçtiğimiz yıl boyunca gösterdiği bariz İsrail karşıtlığı artık bardağı taşıran son damla oldu. UNRWA, İsrail'de o kadar zehirli hale geldi ki, pek çok milletvekili, her ikisi de Parlamento'da büyük çoğunlukla kabul edilen yeni yasa tasarılarına karşı oy kullanmayı siyasi açıdan kaldıramadı. Eleştirmenler ayrıca örgütün çalışanlarının terörist bağlantılarıyla baş etme girişimlerinin sadece gönülsüz olduğuna ve daha çok aklamaya benzediğine inanıyor.

İsrail'in bu hamlesi dünya çapında büyük protestolara yol açtı. Fransa, Almanya, İngiltere, Japonya ve Güney Kore'nin yanı sıra Kanada ve Avustralya'nın dışişleri bakanları UNWRA'nın çalışmalarının kısıtlanmasına karşı uyarıda bulunmuştu. Ortak açıklamada, “UNRWA ve diğer BM kuruluşlarının, en çok ihtiyacı olanlara tam insani yardım ve destek sağlayabilmesi hayati önem taşıyor” denildi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, iki yasanın İsrail'de kabul edilmesiyle ilgili derin endişesini dile getirdi. Guterres Pazartesi günü New York'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in bunu uygulaması halinde Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'daki Filistinli mültecilere yönelik yardım örgütünün çalışmalarının sona ermesi riski bulunduğunu söyledi.

Geçmişte İsrail, devletin kendisini bariz bir ikilemde bulması nedeniyle bu tür sert adımlar atmaktan her zaman kaçınmıştı. Bir yandan, UNRWA'nın terörist faaliyetlere ve terör propagandasına yakın katılımı ve aynı zamanda liderliğin Gazze'deki Hamas hükümetine rıza göstermesi uzun süredir eleştiriliyordu.

Öte yandan UNRWA'nın Gazze'de önemli insani yardımlar sağladığı ve nüfusun büyük bir kısmının ekonomik geçimini sağladığı açıktı. İsrail güvenlik kurumu ve hükümetteki teknokratlar, Gazze savaşının ortasında, elinde işleyen bir alternatif olmadan yasanın çıkarılmasına karşı uyarıda bulunmuştu.

Verimsiz özel durum

Başbakan Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun, boykotun Gazze'de insani bir felakete yol açacağı yönündeki korkularını gidermeye çalıştı. “İsrail'e karşı terör faaliyetlerine karışan UNRWA personeli sorumlu tutulmalıdır. Ancak insani bir krizin önlenmesi de hayati önem taşıdığından, Gazze'de hem şimdi hem de gelecekte sürekli insani yardımın mevcut olması gerekiyor” dedi.

“Yasaların yürürlüğe girmesinden önceki 90 gün içinde ve hatta sonrasında, İsrail'in İsrail'in güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde Gazze'deki sivillere insani yardım girişine izin vermeye devam etmesini sağlamak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışmaya hazırız.” risk.”

İsrail ve diğer UNRWA eleştirmenleri uzun zamandır Filistinli mültecilere Birleşmiş Milletler'de özel statü vermenin çatışmayı sürdürmekten başka bir işe yaramayacağını ve onlara da herkes gibi davranılması gerektiğini savundu. Yani BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR'nin himayesi altında. Bu konudaki argümanlar oldukça sağlam.

UNRWA, mülteci başına UNHCR'ın yaklaşık iki katı kadar harcama yapıyor. BMMYK mültecileri mümkün olan en kısa sürede ev sahibi ülkelere entegre etmeye çalışırken, örneğin Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki Filistinlilerin mülteci statüsü artık üçüncü ve dördüncü nesillere aktarılıyor ve böylece çatışma yapay olarak devam ediyor. canlı.

Aslında UNRWA'ya mülteci olarak kayıtlı Filistinlilerin sayısı 1949'da 700.000 civarındayken bugün 5,9 milyona çıktı. Artışın çoğunluğu daha sonraki doğum gruplarının sonucudur.

Eski Amerikan ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, Washington Examiner'daki bir görüş yazısında şöyle yazıyor: “UNRWA sorununu çözmek, teşkilatın ve felsefesinin ortadan kaldırılmasını ve dağıtılmasını gerektiriyor ki bu da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirilen uluslararası ilkelere aykırıdır.”

“Filistinlilere, özellikle de Gazze halkına yönelik muamele, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kurumsallaştırdığı daha insani yaklaşımla uyumlu hale getirilmediği sürece, Filistinlilerin silahlandırılmaya devam etmeyeceğine dair uzun vadeli bir umut yok.”

Ancak soru, akut bir insani krizin böylesine devrimci bir değişimi başlatmak için doğru zaman olup olmadığıdır. Her halükarda İsrail Knesset'i, UNRWA'nın kendisini terörist işbirlikçisi olarak diskalifiye ettiği ve artık İsrail'in ortağı olarak kabul edilemez olduğu görüşünde.

Clemens Wergin 2020'den beri WELT'in baş dış politika muhabiridir. Esas olarak Ukrayna savaşı, Orta Doğu ve ABD hakkında haberler yapıyor.