Evanjelik Kilisesi: “Mevcut sığınma tartışmasında pek çok mülteci faillerle aynı kefeye konuyor”

keen

New member
Yeni EKD lideri Kirsten Fehrs göç konusunda şunu açıkça ortaya koyuyor: Kilisesi cihatçıların oluşturduğu tehlikeyi inkar etmiyor. Aynı zamanda mevcut sığınma tartışması da yanlış yöne doğru gidiyor. İstismar söz konusu olduğunda kilise yapılarında “yaygın bir sessizlik küfü” oluşmasını eleştiriyor.

63 yaşındaki Kirsten Fehrs, 2011'den beri Kuzey Evanjelik Kilisesi'nin Hamburg ve Lübeck bölgelerinde piskopos olarak görev yapıyor ve Kasım 2024'te Almanya'daki Evanjelik Kilisesi'nin (EKD) konsey başkanı seçildi. Fehrs, önceki konsey başkanı Annette Kurschus'un 1990'larda cinsel saldırılarla mücadeledeki eksiklikler nedeniyle istifa etmesinden sonra Kasım 2023'ten bu yana bu görevi geçici olarak yürütüyordu.

DÜNYA: Bayan Piskopos Fehrs, 2024, Protestan Kilisesi için taciz şokunun yılı oldu: Ocak ayında yaptırdığı ForuM araştırması, 1946'dan 2020'ye kadar olan dönemde işlenen suçların ve örtbasların korkutucu boyutlarını belgeledi. Kilise uzlaşmaya ne kadar varabildi? bunun sonuçlarıyla birlikte açıklar nerede?

Kirsten Fehrs: 2018 yılından itibaren bölge kiliselerinde yasalaşan on bir maddelik eylem planı ve şiddetten korunma politikası ile EKD düzeyinde önleme ve işleme yönelik ilk standartları belirledik. 2024 yılında, derin bir kültürel değişim yaratmak amacıyla, bu çalışmaya dayalı olarak bir dizi önlem paketini bir araya getirdik. Buna ek olarak, cinsel şiddet riski konusunda daha fazla farkındalık yaratmak amacıyla, prosedürlerden etkilenenlerin önemli ölçüde güçlendirilmesinin yanı sıra papazların eğitimi ve ileri eğitimine yönelik genişletilmiş gereklilikleri içeren yeni disiplin yasası da bulunmaktadır.

Bu konuyu hâlâ genişletmemiz gerekiyor: Kilisenin belirli yakınlık koşullarında hangi risklerin yattığı açıklığa kavuşturulmalıdır. Örneğin bir toplulukta çocuk korosu kuruluyorsa, başlangıçta neyi dikkate almalısınız? Duyarlılığın her düzeyde teşvik edilmesi ve koruma konseptlerinin her yerde uygulanması hâlâ biraz çalışma ve eğitim yürüten ve geliştirilen standartlara uygunluğu sağlayan bilgili personel gerektirmektedir.

DÜNYA: Tam olarak neye dikkat etmelisiniz?

Fehr: Birçok papaz için bir toplulukta dostlukları sürdürmek doğaldı ve doğaldır. Ve uzun bir süre boyunca kilisenin kendi özel alanı olan papaz evinin birçok cemaat üyesine açık olması olağandışı bir durum değildi. Vakaların büyük çoğunluğunda, bu tamamen kritik değildir, çoğu zaman ilişkileri güçlendirir, ancak potansiyel olarak fail stratejileri için istismar edilebilir: hem çocuklar hem de yetişkinler kendi evlerine çekilebilir. Sarılma gibi selamlama ritüelleri bile riskler içerir. Bu genel yasaklarla ilgili değil, dikkat ile ilgili, sınırların nerede var olduğunu ve saygı duyulması gerektiğini anlamakla ilgili.

DÜNYA: 2025 baharı için genel olarak bağlayıcı bir tanıma kılavuzu planlanıyor; bu kılavuza göre, zamanaşımına bakılmaksızın etkilenenlere yapılacak bireysel ödemelerde üst sınır ve suç teşkil eden fiiller için 15.000 avro olacak. Şu ana kadar etkilenenlere ne kadar para ödendi, başka ne beklenebilir?

Fehr: 2012 yılından bu yana bölgesel kiliseler yaklaşık 7,4 milyon Euro tutarında maddi hizmet sağladı. Ayrıca Protestan Kilisesi de en başından itibaren ek yardım sistemi, evde eğitim fonu ve Tanıma ve Yardım Vakfı'nın içinde yer almıştır. 2012'den bu yana toplam 74,8 milyon euro civarında bağış topladı. Bunu yaparken, 2010 tarihli Evde Eğitim Yuvarlak Masası ve 2012 tarihli Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar Yuvarlak Masasındaki tavsiyeleri takip etti. Gelecek için büyüklükleri güvenilir bir şekilde tahmin etmek mümkün değildir.

DÜNYA: Forum araştırması, kilisedeki eylemleri ve örtbasları teşvik eden birçok faktörü tanımladı. Sizi en çok hangi faktör rahatsız ediyor?

Fehr: İlk kez 2011 yılında Hamburg ve Lübeck bölgelerinde piskopos olarak karşılaştığım sözde Ahrensburg taciz davasıyla uğraşırken rahatsız oldum. Toplulukta kaç kişinin müdahale etmeden bir şeyi bildiğini veya bundan şüphelendiğini benim için tamamen açıklanamaz bir şeydi. Yaygın bir sessizlik hakimdi. Bunun kesinlikle bugün bildiğimiz gibi katılımcı topluluklarıyla birlikte liberal ve açık kilisenin öz imajını korumakla ilgisi vardı.

Benim de savunduğum kilisenin bu tür eylemleri mümkün kılması ve bu tür manipülatif etkilerin özellikle bu katılımcı topluluklarda ortaya çıkabilmesi beni kalıcı olarak rahatsız etti ve bugün de hala rahatsız ediyor. Aynı zamanda, Forum çalışmasının yayınlanmasından neredeyse bir yıl sonra, eylem planı ve şiddetten korunma yönergeleri ile geri kalan tüm görevlerimizde büyük bir adım attığımızı söyleyebiliriz.

DÜNYA: Kilisenin ikinci büyük sorunu ise üye sayısının giderek azalmasıdır. Seçildiğinizde kilisenin küçüleceğini ve fakirleşeceğini söylemiştiniz.

Fehr: Benden tam olarak alıntı yapmıyorsunuz: Bu nedenle geri çekilmediğimizi ekledim.

DÜNYA: Kilisenin neyden geri adım atmadığı ve bu nedenle nelerden tasarruf etmesi gerektiği sorusu giderek daha fazla ortaya çıkıyor. Bölgesel kiliseler, kilise bölgeleri, topluluklar ve diyakonal derneklerden oluşan federal ağda bunu nasıl kontrol edebilirsiniz?

Fehr: Öyleymiş gibi davranamam ve istemiyorum. Bunun için tüm bölgesel kiliselerde halihazırda devam eden gelecek süreçler var. Ancak yönetim pozisyonumu, neyin başarılabileceğini ve hangi düzeyde başarılabileceğini mümkün olduğunca kesin bir şekilde tanımlamak için kullanabilirim. Bazen bir kere yeterli olsa bile aynı şeyleri üç ya da dört kez yaparız. Ayrıca, yalnızca bireysel toplulukların düzenleyebileceği konularda daha yüksek düzeylerde karar vermek mutlaka etkili değildir. Kararların alınması için uygun yerin anlaşılmasına yardımcı olmak isterim.

Bazı yerlerde EKD'nin bölgesel kiliselerin faaliyetlerini koordine etmesi kesinlikle faydalıdır. Koordinasyon, maliyet verimliliğini mümkün kılan sinerjileri mümkün kılar. Ayrıca, şu anda neredeyse tüm bölgesel kiliselerde gündeme getirilen ve EKD'nin dikkatine sunulan temel soruların EKD düzeyinde tartışılması gerekiyor. Örneğin papazlarımızın devlet memuru statüsünü koruyup koruyamayacağımız ve sürdürmek isteyip istemediğimiz.

DÜNYA: Protestan federalizminde kilise vergi mükellefleri şu ana kadar tasarruf ve daha fazla bağlılık söz konusu olduğunda önceliklerin ne olması gerektiğini belirleyemediler.

Fehr: Evet, EKD'nin bu temel çizgileri tanınabilir hale getirmesi gerekiyor. Bu amaçla 2020 Sinodu geleceğe yönelik bir süreci ve mali yapının yeniden yönlendirilmesini başlattı. 2023'teki büyük kilise üyelik anketi sayesinde, üyelerin hangi noktalarda işin kolayına kaçmamamız gerektiğine inandığını da biliyoruz. Ne kilise kreşlerinde ve okullarda, ne genel olarak gençlik çalışmalarında, ne de aşırı yalnızlık karşısında pastoral bakımda. Üyelerin büyük çoğunluğu ayrıca daha zayıf insanlara yardım etmek için sosyal bağlılık talep ediyor, diyakonal çalışmalarımızı ve ayrıca mültecilere olan bağlılığımızı takdir ediyor.

Tüm bunların sürdürülebilmesi için kilise vergileriyle katkıda bulunan her Hıristiyan'a minnettarım. Karşılığında artık ne yapılamayacağı, tartışmalı bir şekilde tartıştığımız açık bir soru olarak kalıyor. Bu bölgesel kiliseden bölgesel kiliseye değişebilir.

DÜNYA: Würzburg'daki EKD sinodunun bunu Kasım başında yapması mümkündü. Bunun yerine, sinod yıllardır öncelikle genel siyasi meselelerle ilgileniyor – bu kez göç, daha önce iklimin korunması – ve görünen o ki, kilisenin yapısal krizinin en acil sorunlarıyla uğraşmak yerine fikir sahibi olmayı daha önemli buluyor.

Fehr: Gelecek süreçler her sinod toplantımızda bir konudur. Söylemeye gerek yok, Würzburg'da sadece bütçe planlaması sırasında değil, diğer olası sinerjilere de çok yakından baktık. Sanki göç ya da iklimin korunmasıyla ilgileniyormuşuz gibi, tamamen isimsel bir şeymiş gibi ifade ediyorsunuz. Ancak tıpkı evsizlerle çalışmak veya yaratılışları korumak gibi, mültecilerle ilgilenmek de kilisenin faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor. İnancımız bizi bunu yapmaya mecbur ediyor. Çünkü bu yaşadığımız dünyadan kopuk değil, aksine bu dünyaya bakış açımızı belirliyor.

DÜNYA: Ancak mültecilerle ilgilenmek, yasadışı göçü engellemeye yönelik siyasi stratejileri eleştirmek ve koruma statüsüne sahip olma ihtimali olmayan kişileri EKD meclisinde yapıldığı kadar sert bir şekilde eleştirmek anlamına gelmiyor.

Fehr: Ama kesinlikle farklı bir izlenim edindim. Yasadışılıktan bahsediyorsanız: Solingen saldırganı gibi şiddet yanlısı aşırılık yanlısı faillerin sınır dışı edilmesinin mümkün olması bizim açımızdan tartışmalı bir konu değil. Bu, bariz bir şekilde ikamet hakkına sahip olmayan kişilerin sınır dışı edilmesinin genel olarak mümkün olması gerektiği anlamına da gelmez. Ama bunun da insani koşullar altında gerçekleşmesi gerekiyor.

DÜNYA: Aksi takdirde sığınma politikasının sıkılaştırılması ağır bir şekilde eleştirildi.

Fehr: Cihatçı suikastçıların veya Yahudi karşıtı İslamcıların oluşturduğu tehdidi hiçbir şekilde inkar etmiyoruz. Bizim eleştirdiğimiz şey, mevcut sığınma tartışmasında, korumamıza ihtiyaç duyan ve şiddete başvurma isteğiyle kesinlikle hiçbir ilgisi olmayan birçok mültecinin, birçok kamusal tartışmada bu faillerle aynı kefeye konmasıdır. Bu, şiddet ve zulümden kaçan ve bizim korumamıza ihtiyaç duyan insanlara adalet sağlamaz. Öte yandan, biz kilise olarak Müslüman dini temsilcilerle yaptığımız görüşmelerde fanatizmi kınamalıyız ve kınayacağız.

DÜNYA: Kilise, güncel göç olaylarının demokratik yelpazeden eleştirisine yeterince açık mı? Sinodda insanların bu eleştiriye empati duyduğu söylendi. Bu çok kibirli görünüyordu.

Fehr: Bu bağlamda empati terimini kullanmıyorum. Amacım kilisenin özellikle toplumumuzda çok tartışmalı olan göç konusunda iletişim mekanları yaratması. Farklı bakış açılarının ve pozisyonların değiş tokuş edilebileceği yer. Elbette, olumlu şeylerin yanı sıra olumsuz şeylerin de yaşandığı köylerdeki insanların olduğu gibi, ipin ucundaki gönüllülerin deneyimleri de ciddiye alınmalı.

Biz kilise olarak sanki daha iyi insanlarmışız gibi bir alışkanlık geliştirmemeliyiz. Ancak amacımız insanlığa ve kardeş insanlığa yönelmek. Başkaları da bunu meşru bir şekilde yaptığı için çoğulcu diyaloğa ihtiyacımız var. Ancak bu, krize dik dik bakmakla değil, bir şeylerin daha iyiye doğru değişeceği umuduyla karakterize edilmelidir. Özellikle Advent'te, yeni başlangıçlara olan güveniyle.

Siyasi editör Matthias Kamann WELT'te tarım politikası, kilise, sosyo-politik konular ve ulaşımdan sorumludur.