Barışçıl Devrim 1989: Egon Krenz'in ayrılışı

keen

New member
WELTHistory, WELT'in onlarca yıldır yayınladığı manşetleri düzenli olarak inceliyor ve daha sonra ne olduğunu rapor ediyor. Bugün: SED lideri Egon Krenz'in 3 Aralık 1989'da yalnızca altı hafta görev yaptıktan sonra istifası.

Entrikacı, planının başarısının tadını yalnızca altı hafta boyunca çıkarabildi: 17 Ekim 1989'da Egon Krenz, SED Politbüro'da uzun süredir görev yapan Genel Sekreter Erich Honecker'i devirdi. Zaten 3 Aralık'ta olayların baskısına boyun eğip istifa etmek zorunda kaldı. WELT, “Geçici bir çözümün kaderi” dedi, “çünkü onun geçmişi ve karakteriyle birlikte olduğu ve olabileceği şey tam olarak buydu.”

“Hırsızı durdurun” sloganını takip eden Krenz, 1989 sonbaharının sonlarında bir buçuk ay boyunca sanki 1976'dan bu yana, önce aday olarak, 1983'ten beri de tam üye olarak Doğu Almanya'nın yakın iktidar çevresinin bir üyesi değilmiş gibi davrandı. Politbüro'dan. 1984'ten itibaren o zamanki 72 yaşındaki diktatör Honecker'in resmi yardımcısı olarak da görev yaptı.

3 Aralık 1989'daki derin düşüşüne kadar Krenz, bir komünist parti yetkilisinin neredeyse örnek niteliğindeki yaşamını sürdürmüştü. 1937'de Pomeranya'da doğdu, Batı Pomeranya'da mülteci bir çocuk olarak büyüdü. İşçi sınıfı bir aileden gelen yarı yetim (babası ölmüştü) olarak SED'de kariyer yapmak için en iyi niteliklere sahipti. İlkokul öğretmeni olarak eğitim almaya karar verdi ama aslında bir gençlik görevlisi olmayı arzuluyordu.

Krenz, 1959'da Rügen bölgesinde, ertesi yıl tüm Rostock bölgesinde eyalet gençlik şefi oldu ve 1961'de Doğu Almanya'daki okullarda ve üniversitelerde gençlerin beyinlerinin yıkanmasından sorumlu “FDJ Merkez Konseyi Sekreteri” olarak görev yaptı. Okumak için Moskova'ya gitti ve 1967'de FDJ'nin ikinci adamı oldu. 1974 yılında, SED'in “profesyonel gençliği” (aynı zamanda haftalık “Die Zeit” gazetesi ve “Der Spiegel” dergisi) resmi olarak tüm FDJ'nin ilk sekreteri oldu.

1990 yılında planlanan 12. SED parti konferansında Honecker, ofislerini “veliaht prense” devretmek istedi ancak bu asla gerçekleşmedi. Barışçıl Devrim'in başlamasının ardından Krenz, kendisini SED diktatörlüğünün başına geçirmek için hükümdarın eski rakipleriyle komplo kurdu.

53 yaşındaki eski gençlik yetkilisi artık eyaletteki ilk adamdı ancak düşüş çok geçmeden başladı; En geç Kasım 1989'un ortalarında GDR televizyonundan genç bir muhabir ona, 15 Aralık'a ertelenen SED parti konferansından sağ çıkıp çıkamayacağını sorduğunda. Krenz şu cevabı verdi: “Bu benim partimin kararıdır. Ben her zaman partimin kararlarını destekledim ve bu kararı da desteklerdim.”

İlk başta kimse açıkça konuşmadı, ancak gösterilerde “Ego(n)izm yok” veya “Egon Krenz hayranı değiliz” gibi sloganların yer aldığı posterler giderek daha sık ortaya çıktı. Kasım ayının son haftasında Dresden'in SED belediye başkanı Wolfgang Berghofer konuştu ve ilgisini zar zor gizledi: “Partim bana bir görev verirse bu disipline boyun eğeceğim, ancak gerekirse koşulları da formüle edeceğim.”

Yeni Doğu Almanya Başbakanı (ve Dresden'in eski SED lideri) Hans Modrow için yol açıktı: (nispeten) ipoteksiz Berghofer gibi insanlar gelebilirdi, Krenz gibi adamların gitmesi gerekiyordu.

Birkaç gün sonra, 1 Aralık'ta kendisini Doğu Almanya'nın sahte parlamentosu Volkskammer'de savunmada buldu. Bir Doğu Almanya CDU yetkilisinin SED liderliğindeki yolsuzluğa ilişkin (hala çekingen) raporunu tartışırken kendini savundu: “Benim av köşküm yok, av köşküm yok, av alanım ve eğlence merkezim yok.” Bu resmen doğruydu. ama Tabii ki, sık sık Politbüro'daki meslektaşlarının lüks (Doğu Almanya standartlarına göre) mülklerinde kalıyordu.

Bu tartışmayla eş zamanlı olarak Modrow, Halk Meclisi'nin “Cumhuriyet Sarayı”ndaki fuayesine gitti ve burada işçiler kendisine “geçmişteki ihlalleri tamamen açığa vurması ve hiçbir şeyi örtbas etmemesi” çağrısında bulundu. Bu açıkça doğrudan Honecker'in yoğun rol oynadığı dönemde çizgi çekmek isteyen Krenz'i hedef alıyordu.

Ertesi sabah “Doğu Almanya'nın başkenti”nin SED bölge gazetesinde doğrudan kendisine hitap eden bir metin çıktı. 2 Aralık 1989 tarihli “Berliner Zeitung”da şöyle yazıyordu: “Egon Krenz, sahte seçim sonuçlarından sorumlu bir seçim komisyonunun başkanı ve aynı zamanda Wandlitz-Schlaraffenland'ın suç ortağı ve hoşgörücüsü olarak bizim için kabul edilemez.” Artık SED'de bile, entrikacı arkadaşı Günter Schabowski'nin belirttiği gibi, Krenz'le birlikte parti yönetiminin “parçalanmasının” kaçınılmaz olacağı yönünde yaygın bir görüş vardı.

Öğleden sonra, SED liderliğinin yolsuzluğa, kayırmacılığa ve “ahlaki ahlaksızlığın cennet gibi kokan bataklığına” karşı Doğu Berlin'deki SED genel merkezi önünde bir gösteri düzenlendi. Pankartlardan birinde “Yanlış liderlik; aşağılık, kendini özgür bırak” yazıyordu. Bir yoldaş, sağlanan mikrofonlara “Yeni liderliğe olan güvenin son kırıntısı da kayboldu” diye bağırdı.

Krenz binanın önüne geldi ve bağırılarak susturuldu. Binlerce kişi kesik kesik “Demagog, demagog” veya “Artık sana inanmıyoruz” diye slogan attı. Çevredekiler alkışlarken bir parti gazisi öfkelendi: “Serseri suçlular bize ihanet etti!” Bazılarının gözlerinde yaşlar vardı: “Bizim 40 yılımızı çaldılar, kelimenin tam anlamıyla onları çaldılar.”

Sonuç olarak, 3 Aralık 1989 Pazar günü, Krenz çevresindeki Politbüro'nun tüm üyeleri ve Merkez Komite'nin tamamı toplu olarak istifa etti – ancak Honecker ve diğer eski üst düzey yetkililer daha önce partiden ihraç edilmişti. Yolsuzluk yaptıklarından kuvvetle şüphelenilen eski üst düzey yetkililer Günter Mittag ve Harry Tisch gözaltına alındı, ancak Krenz gözaltına alınmadı.

SED diktatörlüğündeki öncü rolü göz önüne alındığında, diğer açılardan da büyük ölçüde zarar görmedi. Mayıs 1989'da Doğu Almanya'daki yerel “seçimlerin” tahrif edildiğini kendi kendine itiraf eden ceza davası sonlandırıldı. 1976'dan bu yana “Doğu Almanya'nın sınır rejimine ilişkin ortak sorumluluğu” nedeniyle 1997'de yalnızca altı buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı; bunun önemli bir kısmını kamu görevlisi olarak görev yaptığı 2000'den 2003'e kadar yalnızca dört yıl hapis yatmak zorunda kaldı. bir mahkum.

O zamandan beri Krenz, kitaplar ve kamuoyu önünde yaptığı konuşmalar aracılığıyla kendisini SED rejiminin savunucusu olarak tanıttı. Walter Ulbricht hakkında özür dileyen bir antoloji yayınladı, anılarında Doğu Almanya'da anti-Semitizmin varlığını reddetti ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşını açıkça destekledi.

DÜNYATarih editörü Sven Felix Kellerhoff 1989'da Doğu Almanya'daki Barışçıl Devrimi Batı Berlin'den takip etti ve Duvar'ın yıkılmasından bu yana da Doğu Berlin'e çok sayıda seyahatte bulundu.