Angela Merkel: “Merz'in mutlak iktidar iradesi var”

keen

New member
Eski Şansölye Angela Merkel anılarını Berlin'de sundu. Aynı zamanda Friedrich Merz'le olan iktidar mücadelesini, 2015 göç krizi sırasında aldığı kararları ve AfD'nin güçlenmesini de konu alıyor.

Eski Şansölye Angela Merkel (CDU), görevde olduğu süre boyunca anılarını sunarken başarısızlıklarını itiraf etti. Merkel Salı akşamı Berlin'de, görev süresinin sonunda Almanya'yı “en iyi durumda” bırakacağını söyleyemezsiniz, aslında hayır, dedi.

İklimin korunması, dijitalleşme ve Bundeswehr'in güçlendirilmesindeki başarısızlıklara değindi. Ancak kitabında siyasi geçmişini “tamamen görkemli” bir şekilde sunmaya çalışmadığını da sözlerine ekledi.

Merkel, eleştirmenlerin Almanya'nın mevcut sorunlarının birçoğundan kendisini sorumlu tutmasına sakin bir şekilde tepki gösterdi. Eski Şansölye, “Eğer faydası olacaksa 'Merkel yaptı' demelisiniz. Ancak bunun ülkeye de faydası olduğunu düşünmüyorum” dedi. “Merkel'in gitmesiyle ne demiryolu düzgün çalışıyor, ne de havai hatlar daha hızlı inşa ediliyor.”

Merkel: “AfD'nin güçlenmesinden tabii ki mutlu değilim”

Merkel ayrıca 2015 yılında Almanya'da Macaristan'da mahsur kalan göçmenleri kabul etme kararının AfD'nin yükselişine katkıda bulunduğunu da itiraf etti. AfD “bu kadar çok insan bize geldiği için güçlendi.” Ancak o sırada kararının alternatifini göremedi çünkü Almanya sınırında reddedilmesi “daha da dramatik olurdu.” Merkel, “Bu açıdan başlangıçta bu kadar çok kişinin gelmesini kabul ettim” dedi.

Merkel, “Gelecek mültecileri ben seçmedim, onlar Avrupa dışındaki koşullar nedeniyle geldiler” dedi. Bu akının Almanya'daki siyasi durum üzerinde de etkisi oldu: “Tabii ki AfD'nin güçlenmesinden memnun değilim.”

“Merz’in mutlak güç iradesi var”

Ayrıca eski parti rakibi Friedrich Merz hakkında da konuştu. Moderatör Will, Merz'in yakında şansölye olabileceği konusunda ona kin tutup tutmayacağını bilmek istiyordu. “Bu mutlak güç iradesine ihtiyacınız var. Friedrich Merz'de de bu var ve bu yüzden bunu ona borçluyum” dedi Merkel.

2002 federal seçimlerinin ardından dönemin CDU lideri Merkel, Merz'i Birlik hizip liderliği görevinden aldı ve bu durum ilişkilerine ciddi bir yük getirdi. Merkel, “Başından beri bir sorun vardı” dedi. “İkimiz de güç istiyorduk.”

Almanya sınırlarında sığınmacıların reddedilmesi gerekip gerekmediğine ilişkin güncel soru üzerine Merkel, Merz ile görüş ayrılıklarını yineledi. “Bunu yapmamış olmamız benim için önemliydi. Ben de bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Ama sadece onun bu görüşü var, evet.”

Eski CDU lideri siyaseti bıraktıktan neredeyse üç yıl sonra otobiyografisini sunuyor. “Özgürlük” başlıklı 700 sayfalık kitabı yazdı. Anılar 1954 – 2021”, uzun süredir sırdaşı olan Beate Baumann ile birlikte.

Merkel, kitabının “her gün, her zaman siyasetle uğraşmayan insanlar tarafından da anlaşılmasını” umduğunu söyledi.

Moderatör Will kitabı övdü: “Bu inanılmaz derecede hassas bir şekilde hazırlanmış, gerçekten özenle yazılmış bir kitap.” Merkel şaşkınlıkla “Ah!” dedi. “Evet, bu bir iltifat,” dedi Will. Burada seyirci güldü.

Kiepenheuer & Witsch tarafından yayınlanan kitapta Merkel, 16 yıllık Şansölyelik döneminin tüm önemli krizlerini ve kararlarını anlatıyor: 2015/2016 göçmen krizinin yanı sıra küresel ekonomik kriz, euro krizi ve küresel ekonomik kriz. Ukrayna krizi. Ayrıca Doğu Almanya'da büyüdüğünü de ayrıntılı olarak anlatıyor. Siyasetin perde arkasına bakıldığında içerik açısından pek sürpriz bulunmuyor. Şu anda 70 yaşında olan oyuncu, normalde çok gizli tuttuğu özel hayatına dair bazı küçük bilgiler veriyor.

dpa/AFP/jag/ll