ABD Başkanı: Sözü tutmadı – Joe Biden oğlu Hunter'ı affetti

keen

New member
Bunu yapmayacağına defalarca söz verdi, ancak Şükran Günü haftasonunda Joe Biden kendiliğinden oğlunu affetmeye karar verdiğini iddia etti. Silah alımı konusunda yalan beyanda bulunmaktan ve vergi kaçakçılığından ceza almak üzereydi. Başkan artık bunu siyasi motivasyonlu bir adalet hatası olarak görüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Pazar akşamı (yerel saatle) oğlu Hunter'ı silah ve vergi suçlarından dolayı olası bir hapis cezasından kurtararak affetti. Joe Biden, başkanlık yetkilerini aile üyelerinin yararına kullanmama yönündeki daha önceki sözünü bozuyor. Demokrat başkan daha önce Delaware ve Kaliforniya'daki iki davadaki mahkûmiyetlerin ardından oğlunu affetmeyeceğini veya cezasını hafifletmeyeceğini söylemişti.

Bu hamle, Hunter Biden'ın silah hakları davasındaki mahkumiyeti ve vergi davasındaki suçunu itiraf etmesinin ardından cezasını alması planlanan tarihten haftalar önce ve Başkan seçilen Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinin planlanmasından iki aydan kısa bir süre önce geldi.

Aralık 2020'de – babasının seçim zaferinden bir ay sonra – kendisine karşı bir soruşturma başlatıldığını kamuoyuna açıklayan oğul için bu, babasının mirasını sorgulayan uzun bir hukuki destanın sonuna işaret ediyor. Trump'ın ilk döneminden sonra Amerikalılara normları ve hukukun üstünlüğüne saygıyı yeniden tesis edeceğine dair defalarca söz veren Başkan Biden, Amerikalılara verdiği aleni sözü yerine getirerek oğluna yardım etmek için konumunu kullanıyor.

Haziran ayında seçim kampanyası sırasında Biden kategorik olarak oğlunun cezasını affetmeyi veya hafifletmeyi reddetti. Oğlu Delaware silah davasında yargılanırken gazetecilere şunları söyledi: “Jürinin kararına uyuyorum. Bunu yapacağım ve onu affetmeyeceğim”.

Ve 8 Kasım gibi yakın bir tarihte, Trump'ın zaferinden birkaç gün sonra, Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre genç Biden için af ya da af olasılığını reddetti: “Bu soru bize birkaç kez soruldu. Cevabımız devam ediyor. Hayır diyor.”

Yaşlı Biden, ciddi uyuşturucu bağımlılığına sürüklenen hayatta kalan tek oğlunun yanında durdu. Son yıllarda oğul daha iyiye doğru bir değişiklik yapmayı başardı. Siyasi rakipleri, Hunter Biden'ın sayısız hatasını uzun süredir babasına karşı siyasi bir sopa olarak kullandı: Bir duruşmada milletvekilleri, başkanın uyuşturucu bağımlısı oğlunun eski püskü bir otelde yarı çıplak fotoğraflarını gösterdi.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler de genç Biden'ın yıllar süren şüpheli dış ticaretini, artık terk edilmiş olan babasını görevden almak için kullanmaya çalıştı. Joe Biden, oğlunun işleriyle herhangi bir ilgisi olduğunu veya onlardan herhangi bir şekilde fayda sağladığını reddediyor.

Pazar akşamı yayınlanan bir açıklamada Joe Biden şunları söyledi: “Hukuk sistemine inanıyorum. Ancak ben bu meseleyle uğraşırken aynı zamanda ham siyasetin de bu sürece bulaştığına ve adaletin bozulmasına yol açtığına inanıyorum.”

Biden, her iki davadaki suçlamaların ancak Kongre'deki bazı siyasi muhaliflerinin yargıyı kendisinin seçim umutlarına zarar vermeye kışkırtmasının ardından geldiğini söyledi. “Hunter'ın davalarındaki gerçekleri inceleyen hiçbir makul kişi, Hunter'ın sırf benim oğlum olduğu için seçildiği dışında bir sonuca varamaz.”

Biden, bu kararı ailenin Şükran Günü tatilinin gerçekleştiği bu hafta sonu aldığını belirterek, “Umarım Amerikan halkı bir babanın ve bir başkanın neden bu karara geldiğini anlayacaktır.” Başkan, Şükran Günü tatilini Nantucket'te Hunter ve ailesiyle birlikte yaptı. , Massachusetts ve 20 Ocak 2025'te görevden ayrılmadan önce, başkan olarak son yurtdışı gezisi olabilecek son yurtdışı gezisi için Pazar günü yola çıkması planlandı.

Hunter Biden, Haziran ayında Delaware'deki federal mahkemede 2018'de silah satın aldığı için üç ağır suçtan suçlu bulunmuştu. Savcılara göre, uyuşturucu bağımlısı olmadığını iddia ederek federal formda yalan söyledi.

Ayrıca, en az 1,4 milyon dolar vergi ödememekle suçlandığı Kaliforniya vergi davasında da Eylül ayında duruşmaya çıkması planlanıyordu. Ancak jüri seçimi başladıktan sadece birkaç saat sonra, beklenmedik bir şekilde kabahat ve ağır suçu kabul etmeyi kabul etti.

Hunter Biden, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelesine ilişkin gizli ayrıntıların silah duruşmasında ortaya çıkmasının ardından ailesini daha fazla acı ve utançtan kurtarmak için davada suçunu kabul ettiğini söylemişti.

Vergi suçları 17 yıla kadar parmaklıklar ardında, silah suçları ise 25 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Ancak çok daha hafif bir ceza bekleniyordu; muhtemelen hapis cezası olmayacaktı. Ancak yakın zamanda mahkeme dışında yapılan bir anlaşma başarısızlıkla sonuçlandı.

Geniş af, yalnızca bu suçlar için değil, aynı zamanda “1 Ocak 2014'ten 1 Aralık 2024'e kadar ABD'ye karşı işlediği veya işlemiş olabileceği veya taraf olduğu tüm suçlar” için de geçerli. “

Hunter Biden'ın hukuk ekibi bu hafta sonu, başkanın oğlunu, 2020'de aday ve daha sonra başkan olarak babasına zarar vermesi gereken bir vekil olarak tasvir eden “Avcı Biden'a Yönelik Siyasi Soruşturmalar” başlıklı 52 sayfalık bir görüş belgesi yayınladı. Hunter Biden'ın avukatları uzun süredir savcıların siyasi baskıya boyun eğdiğini savunuyordu. Trump ve diğer Cumhuriyetçiler ise Hunter Biden'a yönelik sözde hoşgörüyü sert bir şekilde eleştirdiler ve bunu “tatlım” anlaşması olarak alaya aldılar.

Biden'ın ailesiyle ilgili kongre soruşturmasını yürüten Cumhuriyetçi liderlerden Temsilci James Comer, başkanın oğlunu affetme kararını eleştirerek, Hunter aleyhindeki delillerin “buzdağının sadece görünen kısmı” olduğunu söyledi: “Bu,” Başkan Biden ve ailesi, onlarca yıldır yaptıkları yanlışları ifşa etmek yerine sorumluluktan kaçmak için ellerinden geleni yapmaya devam ediyor” dedi.

Biden, af yetkilerini kendisine yakın olanların yararına kullanan ilk başkan değil. Görev süresinin son haftalarında Trump, damadı Jared Kushner'in babası Charles Kushner'ın yanı sıra özel savcı Robert Mueller'in Rusya soruşturmasında mahkum olan birkaç müttefikini de affetti. Trump bu hafta, yaşlı Kushner'ı bir sonraki yönetiminde ABD'nin Fransa elçisi olarak atamayı planladığını duyurdu.

Hunter Biden yazılı olarak kendisine tanınan affı asla hafife almayacağını söyledi ve yeniden inşa ettiği hayatı “hala hasta ve acı çekenlere yardım etmeye” adayacağının sözünü verdi.

Hunter Biden, “Bağımlılığımın en karanlık günlerinde, beni ve ailemi kamuoyu önünde küçük düşürmek ve siyaset uğruna utandırmak için kullanılan hatalarımı kabul ettim ve sorumluluğunu üstlendim” dedi.

AP/cuk